De essentiële kruidenlijst voor de voorraadkast

Als je net een keuken aan het inrichten bent en je afvraagt welke essentiële specerijen, kruiden en smaakmakers je in je voorraadkast moet hebben, kun je gemakkelijk online gaan en lijsten vinden van ingrediënten die onmisbaar zouden zijn. Sommige daarvan gaan prat op 30 tot 40 items – die kunnen toch niet allemaal onmisbaar zijn!

En dat zijn ze niet. Tenminste, niet voor iedereen. Dat komt omdat voorraadkast benodigdheden voor elke kok anders zijn. Wat voor de een onmisbaar is, zal een ander misschien nooit gebruiken.

De eerste stap is dus uit te zoeken wat je essentiële specerijen en kruiden zijn. En om dat te doen, bedenk je wat je kookt? Of, wat wil je koken? En niet eenmalig, maar regelmatig?

Als je graag wekelijks een partij chili kookt, heb je dingen nodig als chilipoeder, knoflookpoeder, komijn, en paprikapoeder. Als je regelmatig naar curry verlangt, heb je koriander, kurkuma, en garam masala nodig. Als je van plan bent te bakken, behoren specerijen als kaneel, nootmuskaat, en kruidnagel misschien tot je benodigdheden.

Het punt is, bedenk wat je wilt maken. Bestudeer recepten voor die gerechten, zoek uit welke specerijen en kruiden die recepten gebruiken, en koop ze. Dat zijn je essentiële specerijen.

Is een voorraad aanleggen wel een goed idee?

Een andere reden om niet online een lijst van essentiële specerijen op te zoeken en gewoon alles erop te kopen is dat supermarkt specerijen, vooral gemalen specerijen, een beperkte houdbaarheid hebben wat hun potentie betreft. Gemalen specerijen verliezen binnen enkele maanden veel van hun smaak en aroma doordat de etherische oliën afbreken en verdampen.

Dus een heleboel specerijen kopen die je eigenlijk niet of zelden gebruikt, betekent niet alleen dat je geld en plankruimte verspilt, maar ook dat wanneer je dat ingrediënt uiteindelijk toch gebruikt, het al oudbakken is.

Overweeg in plaats daarvan boodschappen te doen in het kruidenrek van je supermarkt, niet om grote hoeveelheden te kopen, maar om kleine hoeveelheden te kopen. Als een recept vraagt om een halve theelepel piment, heb je dan echt een hele pot nodig? Misschien wel, als je van plan bent dat recept steeds opnieuw te maken. Koop anders gewoon een heel klein beetje! Je kunt altijd meer kopen als je besluit het gerecht nog eens te maken.

Met dat alles in gedachten zijn hier een paar specerijen en kruiderijen die de meeste thuiskoks het vaakst gebruiken, en in allerlei recepten zullen opduiken.

Maar denk alsjeblieft niet dat je je moet haasten om alles op deze lijst te kopen. Beschouw deze voorwerpen in plaats daarvan als suggesties. Na verloop van tijd kom je er wel achter welke je nodig hebt en welke niet.

De echte essentiële specerijen

Maar laten we eerst zout en zwarte peper noemen. Deze twee ingrediënten zijn de enige echt onmisbare smaakmakers. Met zout kom je misschien uit op verschillende soorten: Kosher zout voor het meeste kookwerk, tafelzout om te bakken, en een schilferig zeezout om te garneren. Versgemalen zwarte peper is zeker het beste. Maar als je kruidenwrijfsels maakt, heb je het voorgemalen spul nodig, want het malen van grote hoeveelheden kan tijdrovend zijn.

Kruiden voor hartig koken

– Geplette rode peper (aka peper vlokken): Een van de meest veelzijdige – kan gebruikt worden op pizza, in pasta, groenten, roerbakgerechten, en nog veel meer.

– Chilipoeder: Voor zelfgemaakte chili, droge rubs, enchilada’s, en taco’s.

– Komijnpoeder (aka gemalen komijn): Gebruikt in Latijns-Amerikaanse, Midden-Oosterse, Afrikaanse en Indiase keukens.

– Oregano: Voor op pizza, in pastasauzen, en gerechten op basis van olijfolie

– Cayennepeper: Pure hitte, spaarzaam gebruiken

– Paprika: Vele soorten, waaronder zoete en gerookte

– Italiaanse Kruiden: Mengeling van verschillende gedroogde kruiden.

– Knoflookpoeder: Neem de dure soort.

Specerijen voor zoetigheden

– Kaneel: Dit gebruik je overal

– Nootmuskaat: Neem een hele noot en rasp

– Vanille-extract: Niet strikt een specerij, maar je zult dit zeker nodig hebben

– Gemalen kardemom: Past goed bij alles waar kaneel in voorkomt

– Gemalen gember: Populair in koekjes en gebak

Essentiële specerijen op hoger niveau

Merk op dat als je iets maar af en toe gebruikt, het waarschijnlijk niet uitmaakt of je de beste kwaliteit, duurste versie ervan koopt. Maar stel dat je uitgevonden hebt dat je regelmatig, bijvoorbeeld, kaneel, komijn en nootmuskaat gebruikt. Nu kun je het naar een hoger niveau tillen door die ingrediënten in hun hele vorm te kopen en ze zelf te raspen of te malen.

Met kaneel betekent dat hele kaneelstokjes kopen en ze raspen met een kruidenrasp. Hetzelfde geldt voor een hele nootmuskaat. Met komijn koop je hele komijnzaadjes en maal je die in een specerijenmolen (ook wel koffiemolen genoemd). Door dit te doen blijven je specerijen langer vers, want ze zijn langer houdbaar in hun hele vorm in tegenstelling tot hun gemalen vorm.

Maar in sommige gevallen, zoals kaneel, kan het vervelend zijn om een theelepel van het spul uit een kaneelstokje te raspen. Overweeg dus beide bij de hand te hebben: voorgemalen om te bakken en in zijn geheel om te garneren, of voor recepten die om kleinere hoeveelheden vragen.

Je zult ook merken dat in onze lijst van essentiële specerijen maar heel weinig gedroogde kruiden voorkomen. Verse kruiden zijn bijna altijd superieur aan gedroogde en tegenwoordig vragen populaire recepten steeds vaker om verse kruiden in plaats van gedroogde.

Maar wat gedroogde kruiden bij de hand hebben kan handig zijn. Oregano is waarschijnlijk het meest voorkomende gedroogde kruid dat in recepten wordt gevraagd en een mengsel – of het nu Italiaans of Frans is (bv. Herbes de Provence)- kan aan veel gerechten worden toegevoegd, vooral aan marinades, saladedressings en dergelijke.

Kruiden bewaren

Het enige voordeel van specerijen in potjes is het eigenlijke potje, en als je ze in het groot koopt, krijg je alleen maar die kleine zakjes. Maar je kunt ook lege kruidenpotjes kopen. Deze maken het niet alleen overzichtelijker om je verschillende specerijen in te bewaren, ze beschermen de specerijen ook tegen blootstelling aan hitte en zuurstof, zodat ze langer vers blijven.

Maar als je toch besluit je specerijen in de zakjes te bewaren, bewaar ze dan in een bakje met een goed sluitend deksel. En etiketteer de zakjes zeker! (Hetzelfde geldt voor de potjes.)